Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που αφορά στο νέο καθεστώς χορήγησης ασύλου. Κατά την ομιλία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα του φράχτη στον Έβρο, αλλά και στα σύγχρονα μέσα φύλαξης των συνόρων.
«Μία αποτελεσματική πολιτική ασύλου, πέρα από το σχεδιαζόμενο φράχτη ή τα μέσα σύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουν και εφαρμόζουν όλες οι χώρες για τη διαφύλαξη των συνόρων τους, είναι ό,τι το πιο αποτρεπτικό για τη σωρεία εισόδων παράνομων μεταναστών στη χώρα μας» τόνισε ο υπουργός υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής σημασίας που σχετίζεται πάνω από όλα με το παρόν και το μέλλον της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας. Επιπλέον εξέφρασε τη σαφή πολιτική του διαφωνία «με τα πολυπολιτισμικά μοντέλα σε βάρος της εθνικής ταυτότητας και κυριαρχίας, που ήδη καταρρέουν και σε χώρες που τα υπερασπίζονταν».
Αναφορικά με τις μομφές που εξαπολύθηκαν προσωπικώς εναντίον του σε σχέση μάλιστα με το δικό του αγωνιστικό παρελθόν, ο κ. Παπουτσής, είπε ότι δεν δέχεται καμίας μορφής ιδεολογική τρομοκρατία. Πρόσθεσε ότι αν και η πλέον ανεκτική χώρα, η Ελλάδα έχει φθάσει στα όριά της και υπάρχει αντίδραση παντού, δεδομένου ότι σε καιρούς ύφεσης και ανυπαρξίας δομών, οι μετανάστες εξωθούνται σε παρανομίες και πορνεία, «μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε και η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία».
Ο υπουργός τόνισε ότι η υπό ψήφιση νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος δράσης που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, όμως, επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζητεί αναθεώρηση της σύμβασης «Δουβλίνο ΙΙ» και χρηματοδοτικά μέσα για τις ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται τον κύριο όγκο των πιέσεων. Παράλληλα σύμφωνα με τον υπουργό ζητείται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για το ζήτημα των επαναπροωθήσεων.
Νωρίτερα, η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι ψηφίζει το νομοσχέδιο, γιατί «αν και είναι ένα ατελές βήμα, εντούτοις είναι μια αρχή για να υπάρξει πολιτική ασύλου σε αυτή τη χώρα». Όπως τόνισε, δεν υπάρχει δυνατότητα να κρατηθούν εδώ παράνομοι μετανάστες σε στρατόπεδα, άρα χρειάζεται επειγόντως πολιτική επαναπατρισμού. Επιπλέον, η βουλευτής τάχθηκε υπέρ του φράχτη στον Έβρο, υποστήριξε όμως ότι θα ενταθούν οι είσοδοι από τη θάλασσα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να λυθεί το θέμα του Λιμενικού Σώματος και του υπουργείου που είναι αρμόδιο γι’ αυτό.
H NΔ ψήφισε το νομοσχέδιο για το άσυλο επί της αρχής του, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος των άρθρων του, όπως είπε η εισηγήτρια του κόμματος, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, πλην όμως έκρινε ότι θα είναι αναποτελεσματικό, αφού από την άλλη πλευρά είτε προωθούνται νομοσχέδια περί ιθαγένειας που καθιστούν την Ελλάδα μαγνήτη για τους παράνομους μετανάστες, είτε χαλαρώνουν οι έλεγχοι. Υποστήριξε πάντως, ότι οι υψηλοί τόνοι και η σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης λειτουργούν ως επικοινωνιακό αντίβαρο στην οικονομική κατάσταση των πολιτών.
Τόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, όσο και ο εισηγητής Νίκος Παπακωνσταντίνου τόνισαν ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η δημιουργία ενός κατασταλτικού κλοιού, ενώ ο κ. Παφίλης συμπλήρωσε ότι αν δεν εξαλειφθούν οι λόγοι που προκαλούν τη μετανάστευση δεν πρόκειται να υπάρξει λύση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης υποστήριξε ότι δεν εξεπλάγη από τη θετική ψήφο της ΝΔ, θεωρώντας ότι πρόκειται για «αλληλεγγύη των συνενόχων», ενώ προέβλεψε «βιομηχανία περαιτέρω πολιτογραφήσεων».
Την πλήρη πολιτική και ιδεολογική διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο αγορητής του Βασίλης Μουλόπουλος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θεόδωρος Δρίτσας υπογράμμισε ότι «ο μεν φράχτης είναι βαρβαρότητα, το δε νομοσχέδιο υποκρισία».
Κλείνοντας τη συζήτηση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας επανέλαβε ότι θα ήταν επιπολαιότητα η άποψη που εκφράστηκε να σταλούν οι μετανάστες στις χώρες της ΕΕ που επιθυμούν, γιατί αυτό θα μας έθετε εκτός συστήματος Σένγκεν. Επιπλέον υποστήριξε ότι η κυβέρνησης έχει επίγνωση των δυσκολιών και υπάρχει ήδη επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής του ψηφιζόμενου νομοσχεδίου, ενώ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «σε αυτή την ώρα ευθύνης να συμπτύξουν ευρύτερες συναινέσεις».
Επιμονή για το φράχτη
«Η Ελλάδα επιμένει στο σχέδιό της για την κατασκευή φράκτη στα χερσαία σύνορα της με την Τουρκία, καθώς δεν αντέχει να αποτελεί την κύρια πύλη λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Δεν μπορεί η Ελλάδα να δεχθεί να γίνει χώρος συγκέντρωσης όλων των μεταναστών που επιθυμούν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε, τονίζοντας πως «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο στην πραγματικότητα λειτουργεί ως μια βόμβα στην ελληνική κοινωνία». Δήλωσε εξάλλου πως ο φράκτης, που σχεδιάζεται να στηθεί στο πλέον διάτρητο σημείο των συνόρων του Έβρου, «δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα στείλει ισχυρό μήνυμα στους διακινητές των λαθρομεταναστών».
Στην απόφαση της Ελλάδας να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορά της με την Τουρκία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο στην Πάρμα, με θέμα τις μεγάλες προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.
Μιλώντας για το ζήτημα της μετανάστευσης, ο πρόεδρος της ΕΕ χαρακτήρισε «ασυνήθιστο» το μέτρο που προτείνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα σύνορά της.Πρόκειται και αυτή τη φορά για ένα ζήτημα ισορροπίας, σημείωσε, τονίζοντας πάντως ότι κάθε κράτος χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη φύλαξης των συνόρων του.Εστίασε επίσης στην ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη, που να αντανακλά το γεγονός ότι η Ε.Ε. διαθέτει κοινά ευρωπαϊκά σύνορα έναντι του εξωτερικού κόσμου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Frontex.
Κριτική από τον Άνθιμο σχετικά με το «τείχος» του Έβρου
Απάνθρωπη τακτική και εξευτελιστική για την ανθρώπινη προσωπικότητα μέθοδο χαρακτήρισε την κατασκευή του φράχτη, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος.
Σε άρθρο του, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, ο Άνθιμος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το κύμα της λαθρομετανάστευσης πρέπει να σταματήσει αλλά ο ίδιος προσωπικά πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει όσο συνεχίζεται η άδικη συμπεριφορά των χωρών της Δύσης έναντι των φτωχών και υποανάπτυκτων λαών του Νότου και της Ασίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική της Ύπατης Αρμοστείας και των άλλων «ανθρωπιστικών» φορέων είναι κοντόφθαλμη. «Φυσικά, η χώρα μας δεν έχει ατελείωτες δυνατότητες φιλοξενίας» αναφέρει σε άλλο σημείο του άρθρου του, αλλά «τα συρματοπλέγματα δεν είναι λύση. Είναι απέλπιδα προσπάθεια, εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία, που παραπέμπει σε άλλες περιοχές και άλλες εποχές».
Πηγή: tvxs