Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ανησυχία από τη Διεθνή Αμνηστία για τη δίκη των εκπροσώπων του ΕΠΣΕ και των μελών του ΚΙΣ

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Κ. Πλεύρη
Στις 24 Ιανουαρίου 2011, ο εκπρόσωπος και η ειδικός επί του αντισημιτισμού της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) και τέσσερα μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΙΣ) θα δικαστούν ενώπιον του 6ου Πλημμελειοδικείου Αθηνών με τις κατηγορίες ψευδών καταγγελιών και συκοφαντικής δυσφήμησης κατά του συγγραφέα του Βιβλίου «Οι Εβραίοι – Όλη η αλήθεια», Κωνσταντίνου Πλεύρη, κατόπιν καταγγελίας που υπέβαλε ο τελευταίος, στις 4 Ιανουαρίου 2007. Ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ, κατηγορείται επίσης για ψευδορκία.

Καθένα από τα αδικήματα για τα οποία έχουν κατηγορηθεί τα εν λόγω άτομα επισύρει μέγιστη ποινή πέντε ετών φυλάκισης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το περιεχόμενο των μαρτυριών ή/και των καταθέσεων που έγιναν από τους εκπροσώπους του ΕΠΣΕ και τους αξιωματούχους του ΚΙΣ στην υπόθεση κατά του Κωνσταντίνου Πλεύρη το 2006 ήταν ψευδές και δυσφημιστικό.
Ενδεικτικά, το κατηγορητήριο θεωρεί ψευδείς και δυσφημιστικές τις μαρτυρίες ή/και τις καταθέσεις ότι ο Κωνσταντίνος Πλεύρης επέδειξε την επιθυμία να μην υπάρχουν Εβραίοι στην Ευρώπη, στο άρθρο του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος», και στο βιβλίο του, και ότι εσκεμμένα παρακίνησε, μέσω του ελληνικού Τύπου, σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυσμενείς διακρίσεις, μίσος και βία κατά ατόμων και ομάδων προσώπων αποκλειστικά λόγω της φυλετικής και εθνοτικής τους καταγωγής. Το κατηγορητήριο αποδέχεται ότι τα κείμενα απευθύνονταν κατά των «Εβραίων-Σιωνιστών» και ότι ο Κωνσταντίνος Πλεύρης δεν είχε καμία πρόθεση να υποδαυλίσει μίσος ή βία, αλλά να παραθέσει ιστορικά κείμενα που αποτελούν την πηγή για αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του κατά των Σιωνιστών-Εβραίων.

Η Διεθνής Αμνηστία θέλει να εκφράσει την ανησυχία της για την ποινική δίωξη των εκπροσώπων του ΕΠΣΕ και των μελών του ΚΙΣ για ψευδείς ισχυρισμούς, δυσφήμηση και ψευδορκία. Η οργάνωση θεωρεί ότι η αντιδικία αντικατοπτρίζει μια αντιπαράθεση σχετικά με διαφορετικές ερμηνείες των συγκεκριμένων δημοσιεύσεων και ότι μια τέτοια αντιδικία δεν πρέπει να ποινικοποιηθεί. Η φυλάκιση δεν παρέχει ποτέ κατάλληλη αποκατάσταση για υποτιθέμενη δυσφήμηση και η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι κατηγορίες όπως αυτές έχουν αποτρεπτική επίδραση στην ελευθερία έκφρασης και στη δυνατότητα των υπερασπιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων να επιτελέσουν το έργο τους.

Υπόβαθρο

Η υπόθεση συνδέεται με καταγγελίες που υποβλήθηκαν κατά του Κωνσταντίνου Πλεύρη το 2006. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2006, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) έστειλε μια επιστολή στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ζητώντας την αυτεπάγγελτη δίωξη του Κωνσταντίνου Πλεύρη και της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος» σε σχέση με άρθρα που δημοσιεύτηκαν εκεί, με την αιτιολογία ότι τα εν λόγω άρθρα ήταν αντισημιτικά.

Τον Δεκέμβριο του 2006, η ειδικός του ΕΠΣΕ επί του αντισημιτισμού, Andrea Gilbert, και τα μέλη του ΚΙΣ (Βενιαμίν Αλμπάλας, Λέων Γαβριηλίδης, Μωυσής Κωνσταντίνης και Αβραάμ Ρεϊτάν) υπέβαλαν καταγγελίες κατά του Κωνσταντίνου Πλεύρη για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου 927/79 με βάση το περιεχόμενο του βιβλίου του «Οι Εβραίοι – Όλη η αλήθεια» και ένα σχετικό κείμενο στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος». Η καταγγελία υποβλήθηκε επίσης κατά της εφημερίδας για δημοσίευση κειμένων με αποσπάσματα του βιβλίου και άλλων κειμένων που οι αιτούντες θεώρησαν επίσης αντισημιτικά.

Στις 20 Ιουλίου 2007, ο Κωνσταντίνος Πλεύρης και η εφημερίδα παραπέμφθηκαν σε δίκη για παραβιάσεις του αντιρατσιστικού νόμου.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2007, ο Κωνσταντίνος Πλεύρης καταδικάστηκε από το δεύτερο τριμελές Εφετείο Αθηνών σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με αναστολή για την υποδαύλιση ρατσιστικής βίας και μίσους και για φυλετικές προσβολές σε σχέση με το βιβλίο του. Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης αθωώθηκε για το άρθρο του στην εφημερίδα. Η εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος» αθωώθηκε επίσης.

Τον Μάρτιο του 2009, Εφετείο των Αθηνών ανέστρεψε την απόφαση του Δεκεμβρίου 2007 και αθώωσε τον Κωνσταντίνο Πλεύρη. Τον Ιούλιο του 2009, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε «αναίρεση υπέρ του νόμου», αναιρεσιβάλλοντας την απόφαση του Εφετείου. Στις 15 Ιουλίου 2010, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Εισαγγελέα και επικύρωσε την αθώωση.

Από το http://www.amnesty.org.gr.