Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι μετανάστες απεργοί πείνας του κτιρίου της Υπατίας, κατά τη διάρκεια συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τη κυβέρνηση. Οι μετανάστες συζήτησαν τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Υγείας και εκπροσώπους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία πείνας, ζητώντας άδεια παραμονής με πλήρη δικαιώματα και ανανεώσιμη. Υπενθυμίζεται ότι χτες υπήρξε ανοιχτή αντιπαράθεση Ραγκούση – Βενιζέλου για το θέμα των μεταναστών απεργών πείνας.
Επιπλέον, οι μετανάστες τονίζουν ότι δεν πρόκειται να μεταβούν μαζικά σε νοσοκομεία, κάτι που αποτελούσε προτροπή της κυβέρνησης.
Κατά τη συνάντηση με τους μετανάστες απεργούς πείνας, η κυβέρνηση τόνισε ότι εμμένει στις αρχικές τις θέσεις διαμηνύοντας ότι της δόθηκε η ευκαιρία να μεταφέρει τις προτάσεις της στους ίδιους τους μετανάστες, αφήνοντας σαφείς αιχμές για το ρόλο της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης.
O υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, σημείωσε στους μετανάστες «τους λόγους για τους οποίους δεν είναι δυνατόν να γίνουν μαζικές νομιμοποιήσεις» και πως «η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα όρια του νομοθετικού πλαισίου», το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «ο,τι πιο σύγχρονο και προοδευτικό». Ειδικότερα, ο σχετικός νόμος του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προβλέπει τη δυνατότητα υπαγωγής των μεταναστών σε 6μηνο καθεστώς ανοχής με την προοπτική ανανέωσης της άδειας παραμονής για ακόμη 6 μήνες.
Από την πλευρά του υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε πως «διατυπώσαμε στους μετανάστες με ένταση και αγωνία ότι ανάμεσα στο γιατρό και τους μετανάστες δεν μπορούν να υπάρχουν μεσολαβητές», αφήνοντας και αυτός αιχμές για την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης. «Η κυβέρνηση προσπαθεί αταλάντευτα να βρίσκεται κοντά στην ανθρώπινη ζωή», πρόσθεσε.
Κατά την έξοδο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε την απεργία πείνας των μεταναστών «οξύ πρόβλημα με μεγάλες ανθρωπιστικές διαστάσεις», τονίζοντας ότι «η ΓΣΕΕ είναι αρωγός στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης». Παράλληλα, ο Γιάννης Παναγόπουλος ρωτήθηκε για το λόγο που η ΓΣΕΕ δεν προσέφερε κάποιο χώρο, ύστερα από το ζήτημα που προέκυψε στη Νομική. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας υποστήριξε ότι υπήρξαν σχετικές προτάσεις από συνδικάτα, ωστόσο, όπως σημείωσε, «η ουσία δεν είναι ο χώρος αλλά να δοθεί απάντηση στο πρόβλημα».
Μέλος της Πρωτοβουλία της Αλληλεγγύης χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» το γεγονός πως υπήρξε συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και απεργών πείνας. Σημειώνεται ότι η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης καλεί σήμερα στις 18:00, στο Μουσείο, σε πορεία αλληλεγγύης για τους απεργούς πείνας.
Νωρίτερα, ο Γιάννης Ραγκούσης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της οποίας ήταν οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Γιάννης Μπανιάς, Γιάννης Θεωνάς και Τάσος Κορωνάκης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν την ανάγκη θεσμοθέτησης συνολικής ρύθμισης για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα και για αυτό το λόγο τις επόμενες ημέρες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου.
Σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση υπέρ των 300 μεταναστών της Υπατίας στο προξενείο της Ελλάδας στο Παρίσι. Οι αλληλέγγυοι ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας για τους 300 απεργούς πείνας, ζητώντας «την άμεση νομιμοποίηση». Παράλληλα, εκπρόσωποι των αλληλέγγυων συναντήθηκαν με την πρόξενο Κατερίνα Κόικα στην οποία και παρέδωσαν ένα έγγραφο με τα αιτήματά τους. Στο κείμενο μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «η απεργία πείνας των 300 μεταναστών δεν αφορά μόνο τους Έλληνες, αλλά την μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ», που μετέτρεψε την Ελλάδα στο 'Calais' της Ευρώπης.
Προτάσεις από το Συνήγορο του Πολίτη για τη νομιμοποίηση μεταναστών
Το πόρισμα του στην κυβέρνηση απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη σε μία προσπάθεια να συμβάλει στο θέμα της νομιμοποίηση των μεταναστών. Μεταξύ άλλων, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει τη μείωση του ελάχιστου χρόνου εργασίας και την αύξηση του ποσοστού εξαγοράς ενσήμων για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.
Επιπλέον, η αρχή προτείνει την αξιοποίηση της διαδικασίας απόδειξης αδυναμίας εργασίας, η οποία θα δίνει το δικαίωμα ανανέωσης της άδειας διαμονής σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του προβλεπόμενου χρόνου εργασίας και ασφάλιση, καθώς και τη θέσπιση ενός πιο ευέλικτου συστήματος αλλαγής της ειδικότητας και του σκοπού της άδειας διαμονής, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα αλλαγής εργοδότη, ειδικότητας, είδους άδειας και τόπου εργασίας.
Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη για ανανέωση της άδειας διαμονής υπό προϋποθέσεις και «για τους αλλοδαπούς οι οποίοι κατά το χρόνο της ανανέωσης της άδειας διαμονής τους είναι καταγεγραμμένοι άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα ανεργίας», καθώς και τη μείωση του ποσού του οικογενειακού εισοδήματος που προβλέπεται για την ανανέωση της άδειας διαμονής των συντηρούμενων μελών οικογένειας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμά του διαπιστώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, πάρα τις πρόσφατες τροποποιήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, σχετικά με την αναγνώριση δικαιώματος διαμονής μεταναστών οι οποίοι ευρίσκονται στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι πλήρως ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία
Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε αλλοδαπούς που παρέχουν ανασφάλιστη εργασία, είτε εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν εκπέσει της νομιμότητας είτε επειδή δεν είχαν μέχρι τώρα τη δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια διαμονής στη χώρα για τυπικούς, κυρίως, λόγους.
Αναφορικά με το θέμα που προκύπτει προκειμένου να αναγνωρισθεί καθεστώς νόμιμης διαμονής στην ανωτέρω κατηγορία, για την ανεξάρτητη αρχή, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κριτήρια, όπως η ένταξή τους στην οικονομική ζωή (π.χ. απόδειξη πραγματικής εργασιακής σχέσης), ο χρόνος διαμονής τους στη χώρα, καθώς και η ανάπτυξη ιδιαίτερων δεσμών με αυτή (π.χ. γέννηση τέκνων, φοίτηση των ίδιων ή τέκνων σε ελληνικό σχολείο).
«Η εξασφάλιση της νόμιμης διαμονής σε ανθρώπους οι οποίοι αποδεδειγμένα είναι ήδη ενταγμένοι στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και έχουν αναπτύξει δεσμούς μ' αυτή, λόγω της μακρόχρονης παραμονής τους, δεν αντιστρατεύεται, αλλά αντιθέτως συμβάλλει στη διαχείριση του φαινομένου της αντικανονικής μετανάστευσης και της παράνομης διαμονής», τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη.
Τέλος, ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει ότι «με τη λήψη των προτεινόμενων μέτρων εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, προστατεύονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αμβλύνονται οι κοινωνικές εντάσεις και αποδυναμώνονται τυχόν εκδηλώσεις ξενοφοβικού και ρατσιστικού χαρακτήρα.
Από το www.tvxs.gr