Δηλαδή, “Το όνομα των Ελλήνων είναι σύμβολο όχι της φυλής αλλά της παιδείας, με αποτέλεσμα να ονομάζονται Έλληνες εκείνοι που μετέχουν της δικής μας μόρφωσης παρά αυτοί που έχουν κοινή καταγωγή.”
Ήρθε όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας, σχεδόν 2.500 χρόνια μετά, να γνωμοδοτήσει ότι για να αποκτήσει κάποιος την ελληνική ιθαγένεια πρέπει να έχει γνήσιο δεσμό με το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία.
Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος Ραγκούση, όπως κοινός ονομάζεται, είχε μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης Σαμαρά από τις πρώτες ημέρες, καθώς αποτελούσε και προεκλογική δέσμευσή του. Ίσως να είναι και η μοναδική δέσμευση που φαίνεται να υλοποιείται!
Ο νόμος Ραγκούση, ήταν γενικά ένας «δειλός» νόμος καθώς δεν απαντούσε συνολικά στο πρόβλημα των μεταναστών, αλλά παραχωρούσε «με το σταγονόμετρο» το αυτονόητο δικαίωμα, να αποχτά ένα παιδί την ιθαγένεια της χώρας στην οποία γεννιέται και ένας μετανάστης το δικαίωμα να ψηφίζει στην χώρα την οποία ζει. Συγκεκριμένα, ο νόμος προέβλεπε τη χορήγηση ιθαγένειας στα ανήλικα παιδιά μεταναστών που:
- οι δύο γονείς διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, ή
- έχουν παρακολουθήσει έξι χρόνια ελληνικό σχολείο.
Καταρρέει λοιπόν το επιχείρημα που χρησιμοποιούν, κυβέρνηση και άλλα ακροδεξιά κόμματα, ότι λόγω του παραπάνω νόμου θα αυξηθεί η λαθρομετανάστευση. Με βάση στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, τα έτη 2011-2012 έγιναν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις για χορήγηση ιθαγένειας και από αυτές εγκρίθηκαν λιγότερες από 300!
Η κατάργηση όμως των συγκεκριμένων διατάξεων, έστω και αυτού του λειψού νόμου, είναι εντελώς άδικη, αντιδραστική, ξενοφοβική και αποτελεί ένα τεράστιο «πισωγύρισμα».
Το αποτέλεσμα θα είναι παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν το ελληνικό σχολείο, μιλούν άπταιστα ελληνικά, θεωρούν την Ελλάδα ως πατρίδα τους καθώς δεν έχουν γνωρίσει άλλη χώρα, να αντιμετωπίζονται σήμερα ως μετανάστες και οι ίδιοι. Τα παιδιά αυτά καλούνται να βρουν δουλειά σε ένα χρόνο (!) αλλιώς κινδυνεύουν με απέλαση.
Το αίτημα για ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά και νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας, είναι επίκαιρο και αναγκαίο όσο ποτέ!
Απαιτούμε να μπει ένα τέρμα στους ρατσιστικούς αυτούς αποκλεισμούς και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης!
Ίσα δικαιώματα στην εργασία – Ίσες ευκαιρίες στη ζωή ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
ΕΛΜΕ Ηρακλείου (http://www.elmeher.gr)
Σποτάκια τα οποία μπορείνα προβληθούν στο σχολείο και να προκαλέσουν συζήτηση:
Την Ελένη δεν την έχω φίλη πια
Μουσικές καρέκλες
Ρούντολφ το ελαφάκι
Λέει ότι...