Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009

Έξω από το σχολείο κυνήγησε η ΕΛΑΣ μετανάστες γονείς μαθητών!

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, την ώρα που τα παιδιά σχολούσαν από δημοτικό σχολείο του Δήμου Τυμπακίου, άνδρες της ΕΛΑΣ ζητούσαν νομιμοποιητικά έγγραφα από οικονομικούς μετανάστες που ερχόταν στο σχολείο για να παραλάβουν τα παιδιά τους. Τα μάτια δεκάδων μαθητών που εκείνη την ώρα σχολούσαν, είδαν αστυνομικούς να κυνηγούν στα χωράφια συγγενικό πρόσωπο συμμαθητή τους, μόνο και μόνο γιατί δεν είχε χαρτιά*. Το επόμενο που απευχόμαστε να δούμε, είναι να συλλαμβάνονται και παιδιά μεταναστών επειδή δεν έχουν χαρτιά!
Αυτή η πρωτόγνωρη και μικρόψυχη πράξη δεν τιμά ούτε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ούτε την τοπική ΕΛΑΣ, καθώς ο χώρος εντός κι εκτός σχολείου είναι χώρος ιερός διδαχής της Ελληνικής Παιδείας και θα πρέπει τουλάχιστον να χαίρει σεβασμού. Υπενθυμίζουμε ότι η δυνατότητα φοίτησης των παιδιών των μεταναστών στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι κατοχυρωμένη και δεν απαιτείται ως δικαιολογητικό εγγραφής η προσκόμιση νομιμοποιητικών εγγράφων. Τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο έχουν άσυλο, όπως άσυλο έχουν και οι γονείς όταν τα συνοδεύουν στο σχολείο.

Είναι προσβλητικό για την σχολική κοινότητα, τον πολιτισμό μας, την αξιοπρέπεια και την κοινωνία, οι μαθητές να εκτίθενται σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, οι οποίες το μόνο που θα μπορούσαν να προάγουν είναι φαινόμενα καχυποψίας, ανασφάλειας, ρατσισμού και ξενοφοβίας στο σχολείο και την τοπική κοινωνία.

Η Ένωση Πολιτών Κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, καταδικάζει τέτοιου είδους πρακτικές εφαρμογής του νόμου από την Ελληνική Αστυνομία, που δυστυχώς απορρέουν και από την ανεπαρκή και μυωπική μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας. Απαιτεί την ηθική αποκατάσταση των παθόντων και τη δημόσια συγνώμη των ιθυνόντων και της διοίκησης του Αστυνομικού Τμήματος για το συμβάν.

Ευελπιστούμε ότι παρόμοιο φαινόμενο δεν θα παρατηρηθεί ποτέ ξανά ούτε στη Μεσσαρά ούτε και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας.

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ